Cities on stage

„Cities on stage / Oraşe pe scenă” este un proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul Cultura.
Timp de cinci ani, partenerii – Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris (Franţa), Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu (România), Teatro de la Abadía din Madrid (Spania), Teatro Stabile di Napoli (Italia) şi Festivalul de la Avignon – şi-au propus să realizeze şapte co-producţii având la bază scenarii originale. Astfel, între 2011 şi 2016 cei şapte artişti selectaţi pentru scrierea textelor, Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franţa), Gianina Cărbunariu (România), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) şi Olivier Py (Franţa) şi-au propus să realize o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, dând naştere unui repertoriu de spectacole noi, conectate la noile realităţi ale continentului aflat într-o continuă transformare.

În cadrul proiectului, Gianina Cărbunariu a creat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu spectacolul „Solitaritate”, care a avut premiera în luna mai 2013. Anul 2014 a fost marcat de invitaţia în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon, unde cele opt reprezentaţii programate s-au jucat cu casa închisă şi au primit cronici entuziaste în presa franceză. Producția Gianinei Cărbunariu a fost însoțită la Avignon de o expoziție creată de Dan Perjovschi, intitulată „Ziarul Orizontal”, parte a unei secţiuni a proiectului, intitulată „Moving Cities/Oraşe în mişcare”. De asemenea, în mai 2014, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a găzduit timp de o lună un grup de șapte tineri actori francezi, care au participat la o serie de ateliere coordonate de regizorul Vlad Massaci. „Sibiu, o rană neînchisă”, proiect de teatru documentar, s-a finalizat prin prezentarea unui spectacol în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la câteva zile urmând o altă reprezentaţie, la Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris.

Moving Cities
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a desfăşurat un proiect unic în practica artistului Dan Perjovschi, dar şi în România. ZIARUL VERTICAL – ORAŞE ÎN MIŞCARE este o platformă de artă urbană ce face o cronică vie a locuitorilor din oraş prin intervenţii site-specific cu desene de tip comentariu social. Zidul de lângă Teatrul Naţional din Sibiu a devenit o colecţie nemuzeală ce formează noua poezie urbană. Proiectul a fost demarat cu ocazia premierei spectacolului „Solitaritate” de Gianina Cărbunariu şi a reunit artişti, grafferi şi cetăţeni obişnuiţi într-o dezbatere publică despre societate şi politică.