People Power Partnership (PPP)


Realizat ca urmare a unui parteneriat inedit, între Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Astra Film Festival (AFF) și Aktionstheater PAN.OPTIKUM din Freiburg, filmul documentar FACE T(W)O surprinde oamenii și munca din spatele proiectului „People Power Partnership” (PPP), finanțat prin Programul Europa Creativă și derulat în perioada 2020 - 2024. Spectacolul de teatru-dans FACE T(W)O a fost prezentat în Piața Mare, în deschiderea secțiunii Outdoor a FITS 2024, iar documentarul „behind the scenes”, cu același titlu, a constituit unul dintre highlight-urile secțiunii „Programe Speciale” din cadrul ediției a 31-a a Festivalului Astra Film Sibiu.

https://www.youtube.com/watch?v=zqvthCOuM-E&t=2s

„People Power Partnership” este un proiect de teatru participativ, destinat spațiului public, care facilitează întâlniri reale și durabile între tineri, într-un context artistic. Pe parcursul proiectului, 104 tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani), provenind din orașele partenere, dezvoltă 13 producții independente, dar și un spectacol final, de mari dimensiuni, ce va fi prezentat în turneu prin cele 13 orașe partenere, în cadrul unor festivaluri internaționale de prestigiu. „People Power Partnership” se va derula până pe 14 octombrie 2024. În prima fază a proiectului, în fiecare dintre cele 13 orașe-gazdă stabilite de comun acord între parteneri, s-au reunit și au lucrat împreună timp de două săptămâni câte două grupuri alcătuite din opt participanți fiecare, provenind din orașe diferite și care au fost selectați, în prealabil, în urma participării la un atelier. Producțiile rezultate au fost prezentate într-un spațiu public, constituind parte integrantă a unui festival de artele spectacolului. Textele ce au stat la baza acestor spectacole au abordat teme sociale relevante și de actualitate. Prin intermediul acestui proces, tinerii participanți devin ei înșiși autori, contribuind la conceperea spectacolului prin propunerea unor subiecte inspirate din viața lor de zi cu zi: provocările societății în care trăiesc, globalizarea, amenințările pentru mediul înconjurător etc. O formă de exprimare apreciată de tânăra generație, hip-hop-ul, ca tip de cultură urbană, servește atât ca generator de mișcare fizică, cât și ca suport muzical. Întregul demers este susținut de către o echipă de creație.

În a doua etapă a proiectului, participanții contribuie la realizarea producției principale, în grupuri de opt persoane din câte patru orașe partenere, care se bazează pe primele 13 producții realizate în prima etapă. După premiera mondială din Freiburg, producția finală va fi prezentată în cadrul festivalurilor asociate, în diferite componențe ale grupurilor. Pe toată durata desfășurării proiectului, partenerii susțin schimburile culturale dintre participanți prin perioade de activitate intensă și evaluare sistematică a strategiilor concrete de dezvoltare a publicului, demers gestionat de către Universitatea de Științele Educației din Freiburg, prin evaluare de specialitate și publicare a rezultatelor obținute.

Lider de proiect: Aktionstheatre PAN.OPTIKUM Freiburg (Germania).

Partenerii proiectului: PASSAGE Festival, Helsingør (Danemarca); Varazdin Tourist Board (Croația); Menu Fabrikas, Vilnius și Alytaus miesto Teatras, Alytus (Lituania); Foundation INITIUM, Riga (Letonia); Bitó Produccions/Temporada Alta Salt/Girona (Spania); Município de Loulé și Camara Municipal de Lisboa (Portugalia); Magna Vitae, Lincolnshire (Marea Britanie); Fondazione Via Maestra, Venaria (Italy); SE.S.TA - Centre for Choreographic Development, Praga (Cehia), Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu (România), Pädagogische Hochschule, Freiburg (Germania).

Durata proiectului: 15.10.2020 - 14.10.2024

Pentru mai multe informații cu privire la acest proiect puteți accesa următorul link: www.people-power-partnership.eu