Lecția

Text: Eugène Ionesco
Regia: Mihai Măniuţiu
Traducerea: Vlad Russo, Vlad Zografi
Dramaturgia: Anca Măniuţiu
Decor: Adrian Damian
Costume: Irina Moscu
Coregrafia: Andrea Gavriliu
Muzica: Şerban Ursachi
Asistență regie : Tudor Lucanu
Distribuție: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Mariana Mihu – Plier, Veronica Arizancu, Emőke Boldizsár, Ioana Cosma, Serenela Mureşan, Veronica Popescu, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos, Codruţa Vasiu
După 21 de ani, regizorul Mihai Măniuțiu se reîntoarce la una dintre cele mai fascinante piese ale lui Eugène Ionesco, „Lecția”, și o pune în scenă la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea a ceea ce este neobișnuit în ceea ce este banal – o lecție de aritmetică care duce la o lecție de filologie și o lecție de filologie care conduce la... crimă –, Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și a tensiunii până aproape de final.
Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizare… însă vom afla mai mult sau vom recunoaște câte ceva despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri ale lumii mai îndepărtate sau mai aproape de noi și mai ales cum civilizația „operează” în noi.

„Profesorul: ,Aveți mereu tendința să adunați. Trebuie să și scădeți. Nu trebuie doar să integrați. Mai trebuie să și dezintegrați. Asta-i viața. Asta e filozofia. Asta e știința. Ăsta e progresul, civilizația.” (Eugène Ionesco, Lecția)

„«Lecția» e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul «Lecției» lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie.“ (Mihai Măniuțiu)
7 octombrie 2015, Cluj-Napoca
30 octombrie 2015, București, „Festivalul Național de Teatru”
15 Septembrie, Chișinău, Rep. Moldova
Durata estimativă:1h 20min
Data premierei:03-10-2014
Secțiaromână

SUGESTII SIMILARE