R.U.R.

Text: Karel Čapek
Regia: Vlad Cristache
Decoruri și costume: Andreea Tecla, Mädalina Niculae
Coregrafia: Ștefan Lupu
Dramaturgia: Fabiola Eidloth
Asistent regie: Emőke Boldizsár
Distribuție: Valentin Späth, Anca Cipariu, Daniel Plier, Daniel Bucher, Renate Müller-Nica, Ali Deac, Emőke Boldizsár, Fabiola Petri, Robert Fekete, Adrian Neacşu, Cristina Blaga-Tomuș, Veronica Arizancu, Eduard Pătrașcu, Pali Vecsei, Cristian Iordan, Flavius Haiducescu, Gabriel Popescu, Andrada Oltean, Larisa Miskolczi, Andrei Suveică, Alexandrina Grecu, Darius Prodan, Alis Pelle, Cezara Crețu

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română
Compania americană „Rossums Universal Robots” (R.U.R.) dorește să elibereze omenirea de constrângerea de a lucra cu mașinile sale automate, asemănătoare omului. „Drama colectivă utopică” a avut premiera în 1921; de atunci termenul „robot”, derivat din cuvântul ceh “robota” pentru „muncă”, a intrat în literatură și tehnologie. Nu întâmplător apare în dramă vechiul motiv praghez al golemului; precum Georg Kaiser în unele dintre dramele sale și mai ales Karl Kraus în „Ultimele zile ale omenirii”, autorul ceh Karel Čapek ridică un semnal de alarmă împotriva independenței tehnologiei după experiențele Primului Război Mondial. R.U.R. este o piesă de teatru de science-fiction care ne îndreaptă privirea spre un viitor distopic, în care obsesia noastră pentru progres tehnologic ne duce spre ruină. Este primul text care a avansat ideea că societatea noastră va putea crea inteligență artificială, replici mecanice ale oamenilor care să lucreze în locul nostru. O societate de stăpâni și sclavi, în care omul se joacă de-a Dumnezeu și creează echipamente cu suflet.

Spectacolul este conceput ca o instalație-concert, coloana sonoră constând din muzica trupei Kraftwerk, pionierii muzicii electronice. Un show ludic, un colaj postmodern din toate clișeele despre science-fiction din filme și cărți.
2 octombrie 2018, Excelsior TEEN-FEST- Festivalul de Teatru pentru Adolescenti, București
Durata estimativă:1h 20min
Data premierei:02-02-2018
Secțiagermană
Limita de vârstă:Spectacol nerecomandat celor sub 14 ani

SUGESTII SIMILARE