Variațiunile Goldberg

Text: George Tabori
Regia: Charles Muller
Traducere în limba română: Alexandru Al. Șahighian
Scenografie: Dragoş Buhagiar
Distribuție: Johanna Adam, Emőke Boldizsár, Fatma Mohamed, Krista Birkner, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Ali Deac, Andrei Hansel, Cătălin Neghină, Daniel Plier, Dorin Pitariu, Valentin Späth, Liviu Vlad
O felie de adevăr despre teatru presărat cu glume evreiești, un studiu biblic remarcabil și, ca întotdeauna la Tabori, aspecte despre incorectitudinea politică asociată cu un mare umanism. Pentru Tabori nimic nu este sfânt, nici crimele împotriva poporului evreu, nici miturile religioase; glumește cu groază și ne confruntă cu noi înșine.

Scena este Ierusalimul, un teatru evreiesc din orașul înalt, căruia micul domn Goldberg îi servește cu loialitate. El îl asistă pe regizorul pe nume Jay ca pe Iehova. Proiectul va deveni un spectacol grandios care începe ca o comedie cu Geneza și se termină tragic cu Răstignirea. Între timp, fiecare plan este depășit de vechea tragedie: nimic nu se întâmplă în timpul repetițiilor. Teatrul este un haos total, iar Tabori – un realist. Spectacolul său plin de eșecuri nu poate merge prost... În cele din urmă, asistentul torturat Goldberg îl alungă pe zeul regizor, domnul Jay, sub scenă și are astfel șansa de a salva producția. Mai multă speranță nu există.

Situațiile ironice ale jocurilor și tipologiile recognoscibile caracterizează aceste variațiuni. Piesa devine o pledoarie și un apel la o gândire liberă nedogmatică, mai ales într-o lume în care violența legitimată de religie crește într-un ritm alarmant. Ironia este baza pentru o societate liberă și democratică; scriitorul francez André Gide a vorbit despre ironie ca despre o garanție pentru libertatea noastră. Punerea în scenă vizează acest criteriu.
18, 19 Noiembrie 2016, GOLDBERG VARIATIONS, Esch, Luxemburg

Durata Estimativa : 1h 40min
Data Premierei : 09-09-2015
Secția : română
Limita de vârstă : Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani

SUGESTII SIMILARE