Viața lui Bess (Breaking the Waves)

Text: Lars von Trier
Regia: Radu-Alexandru Nica
Adaptarea scenică: Sanda Anastasof
Scenografie și light design: Dragoş Buhagiar
Muzică și sound design: Vlaicu Golcea
Video: Daniel Gontz
Distribuție: Ofelia Popii, Diana Fufezan, Dana Taloş, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Liviu Vlad, Nicu Mihoc, Adrian Matioc, Pali Vecsei, Cristian Stanca, Ioan Paraschiv
Cu greu se putea găsi o temă mai puţin abordată de teatru în ultima vreme decât credinţa, spiritul de sacrificiu, (auto)depăşirea limitelor umane. Majoritatea textelor actuale vorbesc în exces despre omul care se complace în propriul marasm intelectual şi moral, nu ne mai interesează în teatru individualităţi care aspiră la ceva, care să aibă idealuri, ne interesează să ne identificăm neputinţele cu personaje strivite de propria viaţă care, cu un scârbavnic pleasure in pain, îşi descriu prolixele decăderi.

Ştiu că sunt patetic, ştiu că nu sunt trendy sau up-to-date, însă unui subiect tragic îi şade bine o abordare în care îţi asumi riscul de a fi ridicol ori desuet, fără a te ascunde în dosul parodiei, oricât de inteligentă ar fi ea. Mi se pare calea cea mai onestă. În fond, nu am ce să spun mai mult decât că, în acest punct al vieţii mele, am simţit intens nevoia să vorbesc despre un om al exceselor generoase - nu întâmplător femeie şi nu întâmplător handicapat mental, despre cât de importantă e şi cât curaj consecvent incumbă cunoaşterea de sine (care nu e defel condiţionată de intelect) despre dragostea care nu este dragoste până nu oferă totul, despre minunile care ne înconjoară şi pe care, cu debordantă prostie, ne obstinăm să nu le vedem, orbiţi de orgoliu şi de goana după iluzionismul spectacolului ieftin căruia îi permitem să ne domine.

Reperele spirituale ne lipsesc atât de atroce astăzi, încât am avut impulsul irepresibil de a oferi spectacolul publicului ca pe un adjuvant de dragoste, mult prea absent în alimentaţia noastră sufletească. (Radu Alexandru Nica)
2009- nominalizare Gala Premiilor Uniter - cea mai bun actriță în rol principal Ofelia Popii, cel mai bun spectacol
6, 7 noiembrie 2010, București, „Festivalul Naţional de Teatru”
Durata estimativă:1h 35min
Data premierei:18-09-2009
Secțiagermană
Limita de vârstă:Spectacol nerecomandat celor sub 14 ani

SUGESTII SIMILARE