Culture & Community

EduTNRS

After a series of educational events tailored for students and high school attendees from Sibiu, the National Theater "Radu Stanca" Sibiu aims to formalize such endeavors by implementing the EduTNRS project, which is devoted to audiences of all age groups. Consequently, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu periodically arranges theatrical and cultural gatherings (including recitals, performances followed by question-and-answer sessions, workshops, and specialized conferences) to engage with the Sibiu community interested in culture, education, and the performing arts. Catering to both the youth and adults, the initiatives under the EduTNRS umbrella extend the Sibiu National's endeavors to establish a platform for discourse among artists, professionals across diverse domains, managers within the performing arts sphere, and the general public.

Poetic Consultations

Since the first lockdown, more than 200 French and international artists have united under the direction of Demarcy-Mota to offer Poetic Consultations first by phone, and then in the public space, hospitals, schools, universities and social centers.
A poetic consultation is a 20 minutes individual conversation with an artist. It begins with a simple question: "How are you?" Based on the answer a poem, a dance or a music is selected by the artist as a "poetic prescription" and is read or performed.

Tradiții TO GO

„Tradiții TO GO” este un concept lansat la începutul anului 2020, creat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu. Cu acest prilej, actorii TNRS vă invită la o explorare inedită a sărbătorilor de peste an, într-o serie de povestiri, mituri și legende ce se ascund atât în spatele calendarului creștin, cât și în spatele tradițiilor păgâne pe care încă le mai regăsim în prezentul nostru. La inițiativa actriței Serenela Mureșan, cea care semnează, de altfel, și partiturile textuale ale acestei serii de „tradiții digitale”, Naționalul sibian aduce în atenția publicului un univers plin de figuri emblematice ale comunității rurale, creaturi mitice, celebrări calendaristice sau ritualuri.
Bucurându-se de sprijinul Muzeului ASTRA, cea mai importantă instituție etnomuzeală din România, precum și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa Centrală și de Est, TNRS își propune prin acest proiect online să ofere publicului plăcerea redescoperirii tradițiilor și eresurilor specifice culturii noastre, în încercarea de a valorifica prin teatru propriul nostru patrimoniu cultural.

Daruri Teatrale

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a demarat, începând din 12 iulie 2020, o serie de întâlniri online cu actorii TNRS, în cadrul unui nou format intitulat „Daruri teatrale”. În fiecare joi și vineri, de la ora 21:00, actorii Naționalului sibian prezintă publicului online povești pentru copii mici și mari, recitaluri de poezie, momente umoristice sau monologuri din dramaturgia universală și din spectacolele TNRS.
Evenimentul se difuzează gratuit pe pagina de Facebook TNRS, canalul de YouTube al TNRS, pe site-ul TNRS (www.tnrs.ro) și pe pagina de Facebook a Secției Germane a TNRS, dar și pe paginile de Facebook ale partenerilor media.

Spectacole-lectură

Spectacolele-lectură sunt deja o tradiție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu prin care texte scrise atât de dramaturgi consacrați din canonul literar universal, cât și de autori contemporani, ajung la un public cât mai divers. Prin această inițiativă, Naționalul sibian își propune, deopotrivă, să ofere o alternativă la spectacolele montate pe scenă, dar și să participe activ la procesul de educare a elevilor și liceenilor, prin realizarea de spectacole-lectură inspirate de bibliografia școlară.
Din luna iulie a anului 2020, secțiunea de spectacole-lectură „Virgil Flonda” a devenit parte a programului online oferit de TNRS care continuă până în prezent să difuzeze astfel de producții în fiecare zi de miercuri a săptămânii, de la ora 19:00. Aceste spectacole-lectură online sunt coordonate de actorii Naționalului sibian și de regizorul Bogdan Sărătean.
Evenimentul se difuzează gratuit pe paginile de Facebook TNRS și FITS, canalul de YouTube al TNRS, pe site-ul TNRS (www.tnrs.ro) și pe paginile de Facebook ale partenerilor media.