Istoric

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este unul dintre cele mai mari teatre din România și din Europa, înființat în 1 iunie 1788, ca teatru în limba germană. La Sibiu a fost construită prima clădire cu destinația de teatru de pe actualul teritoriu al României. Prima reprezentație de teatru în limba română a avut loc aici în anul 1868.

Repere cronologice

11 iunie 1787 – Martin Hochmeister încheie un contract cu magistratul orașului Sibiu, prin care primește terenul necesar construirii primei clădiri de teatru de pe actualul teritoriu al României.

1 iunie 1788 – Are loc inaugurarea teatrului din Sibiu, din Turnul Gros, cu prologul festiv „Thaliens Opferweihe”, susținut de directorul de teatru Christof L. Seipp, și cu piesa „Familia comică”, de Johann Karl Wetzel.

1789 – În teatrul din Turnul Gros au loc primele baluri și numeroase reprezentații teatrale, muzicale și culturale.

1826 – Clădirea teatrului este distrusă de un incendiu, fiind refăcută în timp foarte scurt de Martin Hochmeister jr.

1850 - La Sibiu are loc prima montare a lui „Faust” în Transilvania, în regia lui Emil Anthony. Teatrul se transformă dintr-un teatru sezonier într-unul stabil, sub conducerea regizorului Eduard Kreibig.

1851 – Are loc o reprezentație susținută de Ludwig Löwe, de la Teatrul Hofburg din Viena.

18 - 30 iunie 1868 – În actuala Sală Thalia, trupa marelui actor și regizor Mihail Pascaly a susținut o serie de reprezentații teatrale, sufleur fiind poetul național Mihai Eminescu. Sunt primele reprezentații de teatru în limba română la Sibiu.

22 august 1905 – În Muzeul Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român este inaugurată prima scenă de teatru românesc, cu spectacolul „Fântâna Blanduziei”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Zaharia Bârsan.

3 - 4 noiembrie 1923 – Se deschide prima stagiune permanentă în limba română la Sibiu, cu o finanțare din partea Ministerului Cultelor și Artelor, oferită Companiei dramatice ASTRA.

1933 – La Sibiu activează prima trupă profesionistă locală, sub conducerea lui Gustav Ongyert.

1940 - Asociațiunea ASTRA a înființat o secție numită Prietenii Teatrului, care a avut ca scop promovarea artei dramatice transilvănene.

1942 – Gruparea Prietenii Seminarului de Estetică, condusă de Liviu Rusu, susține spectacole de teatru.

1943 – Au loc reprezentații teatrale ale Grupării dramatice universitare, sub îndrumarea savantului și dramaturgului Victor Papilian.

1944 și 1945 – Teatrul Național din Iași se află în refugiu la Sibiu, orașul bucurându-se de reprezentațiile valoroase oferite de artiștii de aici, în rândul cărora se afla și Miluță Gheorghiu, Artist al Poporului, memorabil interpret al personajului Chirița din opera lui Vasile Alecsandri.

1 octombrie 1946 – Ia ființă Teatrul Poporului, la inițiativa scriitorului Mircea Alexiu.

1948 - Ministerul Artelor și Informațiilor dispune înființarea unei trupe regionale a Teatrului Poporului cu sediul la Sibiu.

1948 - Prima stagiune permanentă a Teatrului de Stat din Sibiu este deschisă în 17 septembrie 1948 cu piesa „Pe sub castanii din Praga”, de Konstantin Simonov, în regia lui Gabriel Negry și Ion Deloreanu.

31 mai 1947 – Este pusă în scenă piesa „Păcat de tine, Tony”, de Puiu Maximilian, avându-l în distribuție pe tânărul Radu Stanca în rolul lui Dorel Slăvescu.

13 februarie 1949 - La Sibiu are loc premiera piesei „Căsuța din câmpie” de Samuil Marșak, prima piesă montată de Radu Stanca, alături de regizorul tehnic Boby Tiberiu.

17 noiembrie 1956 – Este înființată Secția Germană a Teatrului de Stat din Sibiu, spectacolul inaugural având loc în 27 noiembrie, cu piesa „Mutter Courage und ihre Kinder”, de Bertolt Brecht.

9 iulie 1982 – Are loc premiera spectacolului „Camino real” de Tennessee Williams, în regia lui Iulian Vișa, cu Virgil Flonda în rolul lui Kilroy, cu Șerban Ionescu în rolul lui Gutman și Constantin Chiriac în Doica.

Decembrie 1991 – Iulian Vișa, revenit în țară după exilul din perioada comunistă, a regizat „Cartoteca”, de Tadeusz Różewicz, piesa fiind pusă în scenă în premieră națională la Sibiu. Tot pentru stagiunea 1991/1992, a regizat „Chang Eng”, de Göran Tunström, cu Virgil Flonda și Constantin Chiriac în rolurile principale.

1993 – Ia ființă Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ca urmare a inițiativei unui grup condus de Constantin Chiriac.

1997 - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a creat, împreună cu Teatrul Național „Radu Stanca”, Bursa de Spectacole de la Sibiu și Programul de Voluntariat.

1997-2000 – Este înființat Departamentul de Artă Teatrală (Actorie, Teatrologie – Management Cultural și Coregrafie) din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

2000 - Constantin Chiriac preia conducerea Teatrului, moment care va însemna schimbarea instituției din temelii și transformarea ei într-una de renume nu doar național, ci european și mondial.

2001 – TNRS începe seria de peste 520 de turnee în țară și străinătate, fiind invitat la festivaluri importante din lumea întreagă.

2002 - Silviu Purcărete pune în scenă primul lui spectacol la Sibiu, „Pilafuri și parfum de măgar”.

2004 - Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu devine teatru național, singurul din țară aflat în administrarea autorității locale, și de atunci poartă denumirea de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

2007 - Teatrul Național „Radu Stanca”, alături de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, contribuie substanțial la obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Sibiu, în anul 2007.

2013 – Este realizată Aleea Celebrităților din Sibiu.

2014 – Este creată Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural.

Toate acțiunile întreprinse în cele 6 săli de spectacol, dar și în spații non-convenționale (fabrici, tramvaie, pe stradă și în parcări), în instituții de învățământ, firme și companii partenere, biblioteci, librării etc. sunt dedicate creației de înaltă calitate și educației prin cultură. Având un repertoriu larg care variază între tragedii grecești și experimente inovative ale secolului al XXI-lea.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu colaborează cu regizori importanți din țară și din străinătate, precum: Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Andriy Zholdak, Kushida Kazuyoshi, Armin Petras, Mihai Măniuțiu, Tompa Gábor, Alexandru Dabija, Yury Kordonsky, Radu Afrim, Alexander Riemenschneider, Radu Alexandru Nica, Robert Raponja, Masahiro Yasuda, Gigi Căciuleanu, Dragoș Galgoțiu, Zoltán Balázs.